hadirku bukan meminta simpati...hidupku bukan untuk menyendiri...diriku sentiasa mencari erti...walaupun persoalan yang ku temui...

rYosHi

Followers

Sunday, January 30, 2011

ku sangkakan...

semalam aku balik keje kat hotel smpi umah dlm pkl 1 pagi.. pas2 aku kuar gi on9 lak smpi kat pkl 3... plan ari ni nak blk rawang coz xde mende nak wat... ayah lak dok asyik call je tanya blk dak.. pada hal xde pape pun kat umah...
coz da tdo lambat.. aku nye pg jd la pkl 10... tp sejuk do pagi td coz hujan... aku pun golek-golek r cam shin chan.... sedar2 da pkl 1... tp hujan dak gak stop..
da xtau wat pe aku pun merajinkan diri mengemas bilik.. kemas dapur.. semua2 la kiranya..
tp bila nak blk ni yg prob nye sbb aku ni naik moto je.. nak wat blk laptop lg... kain baju lg utk seminggu.. bantal bucuk aku lg... x dilupakan brng2 pojek aku ngan besinye... aduyaiiiii....
godek2, last aku pack semua jd 3 beg, beg kain..beg laptop.. beg kasut.. pas2 2 plastik ngan dalam ade bantal ngan pojek...
memang r banyak tp xpe no hal la... black torento aku boleh bawaknye... hu3...
aku tgk luar hujan x reti2 gak nak stop... ni mesti da lama takung... jam da tnjk pkl 3...
da xtau nak wat pe.. layan r cite full house.. sedih 2... ade la berlinang gak...
duk ralik tgk tiba aku teringat something... jam da dkt pkl 7.. aku pun nak redah je hujan.. tp sblm 2 isi minyak dulu.. n paling penting nak beli kuih favourite mak aku kat pasar malam.. aku pun xtau la namenye tp yg aku tau kuih 2 asal nye owng india nye kuih.. tp 1 malaysia la katakan.. redah je.. lg pun orang melayu yg masak.. rupa cam kuig gelang tp lg gelap n rase pun dak same.. dr mggu lps lg berhajat nak beli bwk balik.... sekali da siap2... baru teringat rupenye ari ni ari ahad.. pasar malam 2 ari isnin... aku pun dr awal igt ari ni isnin... 2 yg aku nak balik...
haishh... da rupe gitu la jwbnye x blk la aku.. esok br blk... ponet jo den kemas2... hurmm...

Saturday, January 29, 2011

suatu malam di taman negara

1st time aku gi taman negara.... memang best gila sampai nak naik gila aku.. tp klu nak cite semua memang berjerela... so aku cite antara part yang akan aku ingat sampai bila2....                                                                                   hari 1st kitorang smpi ke cna ktrng wat BBQ... pas2 ade buah durian.. wat pe gila babeng... tp sblm 2 aku nak in4 yg aku gi ngan dak2 pengawas yg aku sayang...
aku igt lg mase tgh bakar ayam... tiba2 api naik so ape lg.. syadi yg mase 2 tgh jg ayam dia amik je air yg ade kat dia... yg xleh bla nye air yg dia amik 2 air sirap klu x silap aku... so ayam bbq 2 tambah perisa jd la BBQ SIRAP.....
malam 2 lak ade sesi P&P walupun kat tgh hutan.... cikgu raja yg mahir dalam bidang bahasa malam 2 menunjukkan kehebatannya kepada kami... iaitu main kad... tapi kami x taruh duit so x dikira berjudi dan tidak haram.... best la sbb dpt bljr benda baru ngan kawan2 dlm suasana yg meriah.... lg pun even kami prefect it does not mean that we have to be perfect and all the time... we are juz a normal teenager...
malam 2 rmi gak la yg join.. x ckp ngan 2 main lak UNO... nsb baik la ade yg bawak... hu3..
malam 2 lame gila aku main.. aku ngan lg 3 membe aku main UNO smpi pg... disebabkan ktrng malas nak blk bilik, kami pun tdo je la kat kaki lima 2... best... mengadap sungai... bila subuh je udara nyaman... tgk matahari terbit... perghh....
walaupun da lbh kurang 3 tahun lebih semua 2 berlalu, tp igtn serta memori masih segar lg dalam fkrn... if only i can froze that moment....

Friday, January 28, 2011

SAY NO TO "PLASTIC"

salam semua... lama x update blog.. xleh nak on9.. ape leh wat...
sejak akhir2 ni ade something yg duk main2 kat kepala aku ni... main buaian la,jonkang- jongket la.. gelongsor la... aku terfikir.... walaupun usia GBA ni br setahun jugak.. tp rase cam da bertahun-tahun GBA ditubuhkan secara rasmi...
hbs poli ni masing2 bawak haluan masing2...
aku klu ade rezeki akan ke johor... tapiiiiii... sah2 la kena cr kawan baru... tp selama ni aku duk stick je ngan dak2 aku... sampai aku lupa camne nak cr kawan.. hurmm... lg pun aku x tau suasana kat cna camne... geng pun xde...
n satu lagi duk main2 kat kepala aku... sah2 pasal GBA...
actually GBA tertubuh secara tidak langsung hasil daripada kekecewaan serta pengkhianatan dari insan yang suatu masa dahulu dianggap sebagai kawan baik sebaik sahaja menapak di shah alam ni... mereka adalah insan2 yang amat dipercayai serta diyakini namun bertukar menjadi sebalik nya...
so GBA menyatukan mangsa keadaan ni secara tidak langsung dimana mereka berkongsi ideologi serta pemikiran yang sama.. di mana SAY NO TO "PLASTIC" (pura2 baik).... kami menjalani kehidupan kami secara biasa tanpa amik port ngan dak lain n kami happy ngan cara 2... even ade orang yg melabelkan kami jahat tapi lebih baik nampak jahat dari berpura - pura jadi baik walhal jahat x prnh nak hilang...
so dalam GBA kami accept each other... we know each other secret... we support each other... we face anything together... and we are happy together...
no body can replace the member of GBA and it will always remain in 5 member...
we cannot throw anyone out unless the person it self throw their self....
that's all about internal of GBA.....
klu nak tgk sape ahli2 nye... cr kat link ni..
http://zarul90soul.blogspot.com
http://cootlicious.blogspot.com
ni juz 2 dr 5 ahlinya... lg 2 xde blog... lg swng 2 aku r...
hu3.. jenguk2 la yer...

Tuesday, January 18, 2011

master piece..

gud morning my frenz... pagi ni kena gerak awal sbb nak cr roti jala kat poli.. e2 je la utk breakfast ngan lunch.. nak jg berat bdn.. sblm grk gi kelas td minum air susu HL coklat ckit... yg 2 rendah lemak juz 1.0g per 100ml compare ngan F&N magnolia yg 2.4g and dutch lady yg 2.3g...


kali ni nak cite ckit pasal salah satu master piece aku yg terbaik la... huhuhu...
kue teow ramadan... sebab mase 2 bln pose jadi bagi la nama kue teow ramadan..
antara banyak2 yg aku masak yg ni la plng best coz dia nye rempah n bahan2 memang ngam2 coi.. tepat... jangka masa masak memang sekejap n yg ni aku masak basah tp still x jejaskan tekstur kue teow yg lembut n x hancurkan dia... cara masak memang bodo2 je sbb mase 2 nak cpt.. aku cmpak je pae yg ade kat dapaur.. nasib baik umah aku bersih xde lipas klu x ade la lipas nye... huhuhu
 nak tau rahsianye?????


utk make sure yg tektur kue teow x terjejas n sebati ngan kuah.. make sure kuah 2 mendidih n sayur x terlalu masak atau hancur.. so utk menjaga keseluruhan bahan... pasal bahan2 korang ikut suka la nak letak ape.. juz aku nak pesan.. nak kuranbg pedas.. cili 2 masak/tumis lama ckit... n utk sayur jenis daun jgn masuk awal sgt coz panas masakan 2 still remain so klu masuk lmbt ckit pun xpe,nnt dia akan masak dgn sendiri... klu jenis yg kras ckit cam lobak masuk le awal2... tp sebenarnya sayur ni x elok masak lame2 walau ape jenis pun sbb nnt khasiat dia kurang...
klu nak masuk benda berdaging masuk le awal2... jgn lupa tmbh air paip or air kosong.. banyak pun xpe sbb nnt kering sendiri.. klu suka basah lencun letak la banyak2... klu nak letak telur... mesti selepas letak kue teow sbb tkt nnt telur 2 berketul.. lg pun kue teow akan jd pekat ckit klu letak last... bukan likat juz x nmpk cair cam air....

lepas korang letak kue teow 2 agak2 kedua-dua da sebati... terus angkat...
krng jgn lak lupa psl bahan lain yer cam garam n serbuk msg... klu aku, aku suka tmbh gula ckit biar manis.. coz manis gula ngan manis kicap lain...
that,s all from tps resipi kue teow ramadan... selamat mencuba.. hik3...

benda ape kat dinding 2????

ini yang aku nak ceritakan adalah kisah benar yg aku alami sendiri... xde ciplak2... xde auta2...

benda ni jd lbh krng 2 thn lps mase aku wat part time kat kedai ayamas... aku memang masuk pkl 8 blk pkl 12 tgh mlm... n kedai 2 atas ade hostel... mlm 2 lak malam jumaat... hostel 2 memang x rmi duduk.. jarang, klu x larat aku tdo ctu klu x aku blk shah alam...
malam 2 memang aku x larat lg pun hujan renyai kat luar... aku siap2 keje dlm 12 lbh cam2 r...
malam 2 aku tdo 3 orng ngan bdk tmpt kerja aku tp aku tido kat ruang tamu n ruang tamu memang selari ngan dapur...
serius malam 2 memang aku xleh tdo... xtau la nape cam ade benda x kena je.. aku memang tau camne tmpt 2 sbb sblm 2 aku prnh la nmpk something... (fikir2 la sendiri ape benda 2)

2 hari lps 2 (ari sab2)... aku tdo kat hostel kedai r coz sab2 ahad xde kelas... n malam 2 aku memang xleh nak lelap mata... sejuk lain mcm malam 2.. aku pelik gak r coz kipas aku tutp... aku pun paksa la mata ni tutp sbb aku nak kena bangun awal gi keje kat pasar tani lak...(cari duit lebih)...
time keje 2 aku tgk la ade awek 3 owng ni jual siput sedut.. (ade la seafood lain)... aku ni da la mengidam nak makan masak lemak siput sedut... aku mntk akak yg keje ngan aku sekali masak.. aku bole je nak msk juz malas... hik3...
ari sab2 aku keje kat ayamas dr pkl 4 smpi 12.. nak dpt 8 jam la katakan...
aku malam 2 rehat dlm pkl 7.. time maghrib...
aku naik la atas... sampai je kat tangga aku dengar ade orang menjerit...
terkejut la aku.. ape lg dengan x bukak kasut nye aku igt nak lr trn gi kedai blk (takut nak naik) tapi demi menunjukkan kadar kemachoan yang tinggi kat awek yg keje sekali ngan aku (muka dia comey, mcm mamak, tinggi lmapai, cutting ade, hidung mancung, so sweet)....
aku pun berlari la masuk hotel...
aku tgk ade staf swng lg ni time nak gi toilet hostel ternampak something kat dinding !!!
aku pun tgk ke dinding... alangkah terkejutnya aku bila aku tgk kat dinding 2 ade.....
SIPUT SEDUT yang akak yg aku srh tlng masak 2 beli kuar dari bekas yg direndam siput kuar merayap kat dinding... banyak lak 2... cam buah catur...
yg staf swng ni memang takut ngan siput sedut...
punya la kuat dia menjerit smpi customer pun dengar...
hik3... ape la dia 2 siput pun nak takut... aku terkejut sbb pandai siput2 2 wat seni kat dinding.. cam buah catur da aku tengok...

perghh....

perghh... memang terbaik la bagi aku pengalaman ni... so aku nak share la ngan korang semua...
ni kisah aku gi berjalan ke cameron highlands ngan kawan sekerja time keje mydin dulu... eventhough time gi 2 aku da berhenti.. tapi sebelum berhenti 2 aku da bagi nama...
aku ingat lagi time 2 aku kena bangun awal gila, pkl 3 pagi sebab teruja nak ke cameron.. maklum la kali terakhir aku pergi time aku tengah hisap botol lagi.. aku ingat lagi wak2 abang long aku nak gi cameron under sekolah dia.. aku menangis-nangis sebab x dpt ikut.... hu3.. budak2 lagi la katakan..

anyway aku bertolak dalam pukul 4 pagi kot... and then berhenti kat kawasan R&R.. solat subuhhh...
mase dlm bas 2 sempat la aku tengok aksi mat rempit tunaikan solat subuh cara dorang sendiri..(atas motor) sambil dikejar polis.. hik3... 
yang lagi best mase bas tgh nak naik bukit.. tiba2 la bas berasap.. lemas den dibuatnye.. dah la duk belakang... fuhh.. nasib baik x jd ape2..
then waktu dlm pkl 7 pagi.. sampai la kat mane entah.. tp aku nampak kebun teh besooo... hijauuuu smeua... perghh... udara segar...

sempat aku bergambar berlatar belakangkan kebun teh yang menghijau umpama kebun teh yang menghijau.. hik3...
pas2 bas pun teruskan perjalanan bawak ktrng gi jalan2...
gi kawasan tanam strawberi la.. gi cna la.. gi cni la..
sempat aku beli souvenior kat cna ngan t-shirt sehelai...
bila time da nak gerak balik 2... aku tertido la... sedar2 bas berhenti dekat air terjun... pergh air terjun dia memang cantikk... air jernih... udara nyaman... the best yg prnh aku jumpa... hbs mandi manda... bas pun gerak balik.. igt nak singgah 1 tempat lg... tp dia tnya dulu... aku pun cepat2 angkat tgn ckp nak beli KAK TUS... owng kata klu gi cameron xbeli KAK TUS x sah... aku pun beli la dalam 5.. tp sampai skrg.. ermmm... hanya 2 yg hidup smpi skrg n membesar... da 2 thn lebih.. pandai mak aku jaga...
anyway that one of the best trip yg aku join... hu3...

Monday, January 17, 2011

bila dengar je lagu ni... hati rasa sayu je.. biar la walau dgr berbelas kali pun...
the effect is still the same.. teringat lak kisah cinta pertama...
if she want me to let her go.. then i will allow it... its not a love if you force someone to be with you... to love you.. u will never fell the love... the true love is when u always make sure that your lover happy eventhough you are the one who will crush...
listen to this song and feel it...


demi semua yang aku jalani bersamamu
kuingin kau jadi milikku
kuingin kau disampingku
tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
dan hanya dirimu yang bisa
membawa surga dalam hatiku
ref:
kuingin engkau menjadi milikku
aku akan mencintaimu
menjagamu selama hidupku
dan aku kan berjanji
hanya kaulah yang kusayangi
ku akan setia disini
menemani…
sentuhanmu
bagaikan tangan sang dewi cinta
yang berhiaskan bunga asmara
dan membuatku tak kuasa
back to ref
di setiap arung gerak
tersimpan di hati kecilku
bahwa dirimu terindah untukku
back to ref
ref2:
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas
selama Tuhan masih mengijinkan
kuingin selalu menjagamu
back to ref2 [3x]
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas

tq sayang...

teringat lak video karaoke yg sayang post dulu...
eventhough 1st time dengar.. tersentuh lak hati..
this is song separuh jiwaku pergi by anang..

Separuh Jiwaku Pergi
Memang indah semua
Tapi berakhir luka
Reff:
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku
Kau bilang tak pernah bahagia
Selama dengan aku
Itu ucap bibirmu
Kau dustakan semua

Sunday, January 16, 2011

BuBur jagung anak bujang

salam semua...
petang2 ni rase lapar lak even tenagh hari tadi da lunch... sambil2 melayan perut yang berbunyi ni.. teringat lak kat dapur ade something...
ade jagung satu tin ngan santan 2 kotak...
tahun lepas time puasa ade masak bubur jagung.. sebab kawan aku si coot ngan suka makan bubur so masak la coz nak buka puasa ngan "anak menantu"...
masak memang simple... juz perlukan jagung satu tin.. santan depends pada tukang masak nak pki banyak mane... garam cikit.. pastu klu nak tambah sagu pun boleh tapi jangan banyak takut kering... kalau tambah biji herba pun ok coz nanti wangi... jangan lupa daun pandan n gula...
  1. mula-mula masukkan santan.. jangan lupa pasang api gas...
  2. pastu masukkan gula, garam, daun pandan, sagu ngan biji herba...
  3. da agak2 sagu 2 masak elok pasukkan jagung... sagu ni klu x cukup kembang memang x sedap makan...
  4. and then tunggu je la sampai agak2 dia masak... jangan lama sangat sebab bubur ni xperlu masak lama.. even klu ratah jagung tin 2 pun bukan nye leh sakit...
selamat mencuba ye klu sape2 nak cuba...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...