hadirku bukan meminta simpati...hidupku bukan untuk menyendiri...diriku sentiasa mencari erti...walaupun persoalan yang ku temui...

rYosHi

Followers

Thursday, March 31, 2011

identiti mu terbongkar...

salam... huuu..
ade cite hot lg ni...
sape yg bace entry aku pagi td.. ni sambungan nye...
rupenye minah ni kawan kpd bdk kelas aku yg memang suka busy body...
kan kantoi..
kawan kepada shrek hijau rupenye...
2 seko lg minah ni.. muka nak innocent je... patut r gelap..
suka sangat jd batu api.. kan bahang 2 kena kat diri sendiri...

wei pompuan... xpyh nak cover2 la.. ko igt aku x detect ko..
klu ko fkr ko da ckp bijak nak attack kwn aku smbl berlindung..
ko memang silap r coz aku bole cr kau...
x padan dgn minah gendut..
da la gemuk... hodoh lak 2..
wei..
biar muka hodoh, jangan perangai pun hodoh gak...

n to shrek hijau..
x pyh la nak wat innocent ko... lg ko wat muka 2 lg meyumpah aku kat kau...
ko da api2 kan orng.. ps2 mengadu kat kakak...
x ckp lg ko attack lak kwn aku...

ni kan mesti ko nak tarik perhatian orang coz maybe ko x ckp kawan kot...
wei..
dengan perangai ko yg macam lakhnat 2...
setan je la nak kwn ngan kau..
aku xde la baik mane, at least aku x cr pasal ngan orang...

n to HANA... do not play with the fire... x pyh la ko nak back-up membe ko yg perangau cam c***p 2 k..

Wednesday, March 30, 2011

isu hangat di pagi hari...

gud morning....
pagi2 sejuk lak rase.. angin sepoi2 xreti bahasa...
tp ade orang wat hal dooo... orang nak elak problem, dia cari problem...
aku x suka betul la klu orang duk sibuk nak canang kawan aku....
busy body.. wei klu berani face to face r...
ko xde kena mengena x pyh nak sibuk2...
aku sibuk xpe coz aku kenal sape minah 2... 

so kepada blogger Ini Belog Gadis yang xde keje lain or terasa pedas nye ni....
x pyh la kau sibuk2 nak burukkan membe aku KMK, lg pun entry post dia xde kena mengena ngan kau....
aku baca blog dia n anyone yang mata nye masih sihat dan reti membaca pun boleh tau yg dia xde link kan sape2 n tak mention pun name sape2 bila dia tulis blog...
except kau coz ko da wat hal dulu...
u deserve it....
even kau 2 sape nak menjatuhkan hukum ke atas seseorang...
baik sangat ke kau.... ahakss...

aku nye blog bukan blog kontroversi... tapi once anyone disturb my frenz....
sorry to say... you will face me..
conclusion nye... klu kau x terlibat x payah la kau nak sibuk2 k...
arios amigos... ha3...


Monday, March 28, 2011

kebakaran berhampiran KTM Rawang

semalam aku balik la umah family aku jap coz aku nak amik seluar yg aku tempah utk malam MPG jumaat ni...
alang2 boleh jenguk mak aku sekali.. rindu la..
time aku nak br nak msk bandar rawang 2 aku nampak cam ade asap dr satu arah 2 tp x clear sebab pudar2 je warna... even time 2 tengah hari lak.. cuaca memang panas terik.. tapi aku still dpt beza la coz aku pki helmet yg ade tinted.. klu tgk secara kasar memang x nmpk dgn cahaya time 2 lg...
bila aku kuar dr maybank coz aku nak cuck duit, dompet aku nangis nak makan..
aku nampak kepulan asap ni... even dr jauh pun leh nampk coz asap 2 hitam sgt... sah2 la ade kebakaran kan..


aku pun gi la cr kat ne la kebakaran 2... rupanye dekat je dengan stesen komuter rawang... ramai gak orang gi tengok.. mane x nye asap hitam 2.. maybe ade tayar kot yg terbakar.. benda 2 kat kawasan semak samun so maybe sebab cuaca panas rumput pun terbakar ngan ditambah lak ade orang buang tayar kat ctu.. makin menjadi-jadi la... (xbaik bersangka buruk ade orang sengaja bakr)
 tapi nasib baik la ade orang perasan coz klu x api bole merebak lg, kawasan 2 memang banyak semak.. n dengan cuaca panas nye. da la blkng 2 kawasan perumahan..
time aku nak balik 2 ade bomba dalam perjalanan utk memadam kebakaran...
alhamdulillah nasib xde ape2 yg teruk..

live underground

biasa klu orang kata tggl bawah tanah ni maknenye dalam kubur la kan... tp 2 kat Malaysia je la...
tp kat South Australia ni bila korang tgk mesti blur coz xkan nmpk manusia atau ape bangunan or rumah..
coz semua nye bawah tanah... pelik kan.. but its reality..


Coober Pedy, Australia

sebuah pekan yang dibina di bawah tanah... disebabkan ia terletak di kawasan gurun, mereka membinanya di bawah tanah kerana suhu yang lebih sejuk.. n jgn risau kerana tanah xkan runtuh.. even ia sebuah tempat perlancongan yang popular.. ia mempunyai segala kemudahan kecuali kenderaan awam..
populasi setakat ini adalah 4000 orang..

disebabkan artikel ni aku jumpa n aku malas nak translate.. so korang baca la sendiri.. klu x cukup artikel ni, cari la sendiri dalam internet...

The name Coober Pedy developed from the Aboriginal "kupa piti", meaning "white man's hole in the ground" or "white man in a hole".
UndergroundIf living underground sounds horrible, as in dark, damp and cramped, think again. These homes with their rose coloured sandstone walls are gorgeous.
If I had a nice hill, of the same sandstone that they get here, on my own block at home, I'd start digging today.
Have a look at the page about Coober Pedy underground homes and you will see what I mean.
Underground ChurchSpend some time in Coober Pedy and you will definitely see what I mean. Underground homes are the best idea ever!
Everything here is underground: lots of the shops, the hotels, motels and backpackers, a swimming pool, the churches, there is even underground camping.

The Golf Course
The golf course, consisting of sand, gravel and oil slicks, is above ground.
They don't have water in this town, but they do have a sense of humour.

Coober Pedy life revolves around opals (and tourism). You can visit dozens of stores here, and you can also explore some of the mines. There's quite a selection of old mine shafts to wander through, as well as guided tours through active mines.
Opal MineThe self guided tour in the Old Timers Mine is my favourite.
This mine is from 1916. The original miners had filled in the shafts and hidden it, presumably to come back later to get the rest of the opal. There's plenty left in it...
But for some reason they never returned.
Historic Opal MineThe hidden shafts and the opal still waiting in the walls were accidentally discovered during the excavations for a home extension.
(You're not allowed to do any opal mining in the town itself any more, but you can always extend your home...)
The owners decided not to recover and sell the opal (some of the pieces visible are easily worth tens of thousands of dollars). It's still there in the wall.
It's a fun and informative tour and also includes a museum part and some underground homes. You can even find out what is required to stake a claim and to start opal mining yourself.
Another good place to learn about opal mining, both in the old days and today, is the display in the Desert Cave Hotel. The Desert Cave Hotel is the flashiest accommodation in Coober Pedy (underground, of course), but their doors are open to all. Visitors are welcome to stroll through and the display is really excellent.
There's one more thing that needs mentioning:
If you have travelled in the Australian Outback before, then you know that once you leave the populated areas you are restricted to a somewhat monotonous fare: steaks, bacon and egg sandwiches, burgers, fries and pies, accompanied by two limp lettuce leaves and a sad, pink slice of cardboard, pretending to be a tomato.
But the food at the clubs and restaurants in Coober Pedy is fantastic! The reason is that Coober Pedy's population is so multicultural. You will soon note that the Australian accent is the exception. 45 nationalities are represented here, making Coober Pedy one of the most ethnically diverse communties in Australia.
For some reason the town has attracted lots of people from eastern Europe and from the Mediterranean. The majority are Greek, Yugoslav or Italian. And can they cook...
Maybe make it three nights...
The Breakaways The Painted DesertAnyway, before you leave for good make sure you have a look at theBreakaways! You may even want to consider a bigger loop, taking in Oodnadatta and the Painted Desert..

"penemuan terbaru gua ais"

baru2  ni aku terjumpa satu penemuan baru yang terbentuk dekat dgn tmpt tinggal aku...
aku jumpa gua ais. Gua ni amik mase yg singkat je utk membentuk, terkejut aku.. hu3...
Tapi gua mengganggu aku la.. coz merosakkan barang aku je... haishh..
so nak xnak kena la aku buang, tapi sebelum aku buang aku amik la gmbr dulu... wat kenangan. Ni la gua yg aku maksudkan 2..


hahaha.. anyway time aku tgh serve internet td aku terjumpa la something interesting yg quite related ngan tajuk blog aku...
ni la dia..

Gua Ais Fantasi di Shanxi

Gua Ais yang tertelak di Kaunti Ningwu bandar Xinzhou, Shanxi telah wujud sejak 3 juta tahun yang lalu. Gua ais ini dalamnya lebih daripada 100 meter dan terbahagi kepada lima lapisan. Semua dinding gua ini ialah ais yang beku dan tidak pernah cair sepanjang tahun. Maka, gua ais ini digelar "dunia ais". Kita dapat menyaksikan ais yang berupa stalagmite, air terjun, jambakan anggur dan stalaktit dalam gua ini. Apabila disinar oleh cahaya lampu yang berwarna-warni, pemandangan dalam gua ais ini kelihatan amat mempesonakan seperti dalam alam fantasi.






perghh... besor nye!!!

salam semua..
lama da x update blog ni.. ape leh wat.. bz r sejak akhir2 ni...
anyway ari 2 aku gi umah abg aku kat puchong... 
mase aku nak gi pasar malam ari ahad kat tapak pasar tani... aku ternampak la something ni.. perghh, beso kot... camne la nak makan 2... 
DONUT KING namenye.. harga juz RM2 je.. berbaloi-baloi... klu sape nak wat open house ke majlis2 ke.. bole la tempah.. jimat duit.. dah la beso, murah lak.. hu3...

even gerai 2 pernah masuk paper disebabkan apa yg dijual adalah bersaiz KING.. makanan je la.. selain dari 2 ade gak MURTABAK KING.. klu yg single RM2.. klu yang double juz RM4 n triple RM6... memang kenyang la klu makan 2... kekah ramai2.. hu3...

so sape2 klu gi puchong 2 singgah la pasar malam yang aku mention ni yer.. hik3.. ok.. bye..

Saturday, March 19, 2011

"kerana nila setitik rosak susu sebelanga"

salam pembuka bicara...
aku ni bukan nak ciplak hasil karya orang lain.. aku juz nak share yang insan2 lain...

pepatah melayu berkata "kerana nila setitik rosak susu sebelanga" dan "kerana mulut badan binasa"... aku bukan nak marah2 juz mengetengahkan sesuatu perkara...
dalam cerita conan ade dialog yang mengatakan "sesetengah perkara itu tidak perlu diperkatakan walaupun benar, biarlah ia rahsia"... lebih kurang macam 2 la.. ha3.. tapi dalam soal ni xde ape yang benar dan xde ape yang rahsia... jika ade pendapat masing2 yang rasa mampu menyentuh isu2 sensitif.. it's better to zip your mouth...

memang negara jepun xde kena mengena sangat dengan kita tapi jika seseorang itu ade nilai kemanusiaan... dia xkan memandang musibah orang lain sebagai jenaka walaupun berbeza dari pelbagai sudut... but they still a human...

http://wanwma.com/semasa-terkini-beritainfo/adakah-tsunami-di-jepun-merupakan-perkara-yang-kelakar/

juz follow this link n u will know about what i'm talking about...
juz remember... the earth is round... sometime we will be up and sometime we will be down...

"da masuk da..."

minggu ni duit aku mengalir cam air je... cepat betul habis... tapi paling terbaik semalam la... aku pagi sempat la breakfast ngan kakak ipar aku coz minggu ni aku tdo umah dia sebab dia keje malam jadi abg aku tdo sorang2 kat umah... takut gak dia rupanya.. hik3.. tapi ape leh wat baru pindah so biasa r... pendatang baru...

tengah hari 2 aku ade rm je.. tak tau nak makan ape.. aku ni biasa memang kena amik lunch klu x badan aku letih... da terdesak 2 aku beli jela kuih rm1.. tapi payah r nak masuk tekak coz aku bukan jenis selalu makan kuih lagi2 time tengah hari.. aduyai... petang 2 aku xde kelas tapi cuaca sejuk kot.. lapar gila perut aku... duit xde... kat dapur xde benda nak mkn... duit yg lebih td aku isi minyak... igt nak call bapak aku tp bulan ni je aku da mintak rm500 termasuk duit moto n duit baju sekali la... x sampai hati nak mintak..

aku pun survive je la dgn keadaan paling darurat... da la tgh tension pasal projek... dgn masalah e2 la.. mslh ini la... haish.. dunia..dunia.. ari ni petang disebabkan da x thn da lapar.. aku gi umah ayah aku kat kota kemuning bila dia da hbs keje... aku ajak ayah aku makan walaupun memang dia byr...

sblm balik 2 aku mntk la rm5 utk isi minyak... tiba2 dia kata... "abah da masuk kan da".. aku pun terpinga-pinga... rupanya dia tau aku memang xde duit dr ari jumaat lagi.. along aku bg tau sbb dia check dompet aku tgk ade rm1 je... hik3... tapi yg aku sentap jap sbb dia mskkn dr ari jumaat lg tp x bg tau aku.. aku ni punya la tahan kebulur...

tapi aku x marak ayah aku... sebab buat suatu ketika ade suatu soalan yg da terjawap... aku x pasti ape dia but yg pasti i have got some of the answer that i need and find in my life... thanks dad... lg pun sblm 2 ayah aku ade tanya aku ade duit x.. aku ni jwp la ade wlupun da pokai.. sbb 2 dia x bg tau aku... hu3...

"i wish i could..."

salam semua...
cuaca kat shah alam ari ni pagi2 da hujan, lebat lak 2... dalam 2 3 hari ni asyik hujan je... ape pun terima je la kerana itu rahmat...
tapi hari ni bukan nak cerita pasal cuaca sebab dalam berita pun da sampaikan...
sejak beberapa hari ni hati aku macam hujan... asyik sayu je... even aku empunya hati, but i do not know what actually that disturb me... n something suddenly across in my mind.... WISH....
if i been given 3 wish... then the first one will be....


  1. i wish to have an amnesia and forget completly about someone but not about what i have learn from that person.... i do not know why but sometime its being so painful eventhough i have try to find the place that i can be comfortable.... memang salah aku kerana terlalu menaruh harapan pada dia... masing2 ade kehidupan masing2... so aku pun perlu cari ape kehidupan aku... dia memang da banyak mengubah kehidupan aku... thanks a lot... so that's why i will not put the blame of my sadness on other person...
  2. i wish i can get back my bright skin... klu dulu orang akan kata aku anak cina sebab kulit aku memang cerah tak macam family aku yang lain... but now after i active in cocuriculum in school... kulit aku da gelap.. cemburu aku tgk kulit orang lain... klu dulu aku xtau bergaya,bulat.. tapi sekarang da berbeza tapi kulit aku lak gelap.. hurmmm...
  3. and finally i wish i can turn back the time when i make a wrong decision by chose the wrong girl for me to fall in love to... kalau la aku x pilih minah sorang 2 tentu aku still couple ngan my first love.. hurm.. memang la time 2 kawan2 aku suruh terima minah "L" (bukan nama sebenar)... tapi e2 satu kesilapan sebab ikut kata mereka... tapi salah aku gak, aku yg wat keputusan...
if only this can happen... if only i were in aladdin cartoon... but.. what past have happen... time cannot be reverse.. human should go with it...


Wednesday, March 16, 2011

Kasih... Sayang... Cinta...

Kasih dan Sayang serta Cinta...
kadang kala perkataan ini di salah ertikan... ada yang beranggapan maksud nya sama namun tidak...

kasih sayang lebih kepada merujuk suatu perasaan ke atas seseorang dan tidak berlaku interaksi di antara insan yang mengasihi dan dikasihi... ia lebih kepada perasaan normal di antara manusia di mana hubungan yang baik terjalin di antara mereka... ia bersangkut paut dengan hormat-menghormati, percaya mempercayai dan lain2... perasaan ini sentiasa berkekalan jika seseorang maukan begitu.... kata orang persahabtan yang terjalin atas ikatan kasih sayang lebih bernilai dari hubungan cinta yang terjalin antara kekasih kerana kebiasaannya apabila terlerainya hubungan cinta itu... kedua-dua insan itu terputus segala hubungan... tetapi jika apa yang dikatakan ini tidak disetujui.. itu hak masing-masing...

namum cinta pula adalah perasaan yang terjalin atau lahir di antara dua insan... di mana mereka saling berkongsi.. mengenali.. mempercayai... menghormati...  bagi seseorang insan itu.. perasaan ini amat dikehendaki kerana ia mampu membawa kebahagian yang dapat dirasai sehingga apabila seseorang itu dilamun cinta... dia mampu tersenyum lebar sepanjang hari... namun jika kehilangan cinta itu, seseorang sanggup melakukan sesuatu di luar jangkaan seperti membunuh diri atau membunuh seseorang....

namun terdapat juga cinta terhadap tuhan di mana itu adalah di antara manusia dengan penciptanya...
terdapat juga cinta terhadap ibubapa walaupun kebiasaannya ia dikatakan kasih sayang...
tetapi 2 cinta ini berbeza kerana ia tidak akan pernah hilang dan tidak akan hilang biarpun badan dikandung tanah... seperti doa seorang anak ke atas ibubapanya setelah mereka sudah tiada lagi...



apa pun hubunganyang terjalin... apa pun perasaan yang lahir... jagalah ia sebaik-baik nya... janganlah menyesal setelah kehilangannya... hayati lah sementara masih sempat...

Tuesday, March 15, 2011

Topi & Rambut...

hello semua...
skrg aku kat kedai mamak Nawas Maju sblh poli ni... singgah jap nak on9.. sblm balik umah...
bila aku sampai aku tgk seat bnyk kan da penuh.. aku pun duk je la kat bahagian luar.. kat ckit nagn moto.. pas2 xde la owang sibuk2 nak tgk aku on9...

 aku on9 la lappy aku.. nak cari line wifi kedai 2 tapi xde.. puas aku refresh... da fedup aku pun nak bla la.. time aku nak naik moto.. aku ternampak la 2 makhluk ni.. rase cam kenal.. sorang pakai baju hijau srng lain pakai baju yg mcm pernah aku nampak je...

lama gak la aku usha... sekadar usha je x guna.. aku pun duk mai la dkt dorang ni.. rupanya si coot ngan cot.. mane la aku nak perasan.. da yg si cot nye pakai cap.. si coot x ikat rambut.. menggerbang cam mak limah...

da jumpa dorang 2.. alang2 menyempit r... tgk si coot leh on9 pki wifi.. rupanya si nawas maju ni wifi dia letak nama pelik2.. mane la aku tau..

RAHSIA AIS DAN AIR SEJUK

RAHSIA AIS DAN AIR SEJUK

·         Air sejuk yg hening dpt menolong pesakit insomnia (sukar tidur) agar dapat kembali tidur seperti biasa
·         Orang yg tidur dalam udara yg sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka masa panjang
·         Liputan ais di antartika dan artik adalah pengimbang dasar bumi yg amat panas
·         Kombinasi dalam bumi yg panas dan luar yg sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi dalam mengawal gravity dan pergerakan bumi pada paksinya
·         Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yg keterlaluan
·         Ais amat diperlukan atlet dalam kecederaan
·         Ais ataiu air sejuk kini dijadikan perencat kpd kecederaan seperti demam panas yg biasanya dihidapi bayi yg mempunyai potensi menghidap penyakit sawan
·         Air sejuk adalaah terapi yg amat popular sebagai penguat tulang yg patah dgn syarat ia dibalut dgn kain hitam
·         Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sgt baik utk menguatkan tulang yg patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dgn lbh cepat
·         Makruh mengambil air wuduk pd suhu yg tinggi atau yg terkena panas cahaya yg pasti ggu system deria kulit
·         Air sejuk secara psikologi amat ditakuti pesakit yg mengalami gguan jin atau dikuasai unsur spiritual yg jahat
·         Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yg amat lembut lagi mengharmonikan
·         Air sejuk dpt menguatkan tulang bayi
·         Meningkatkan system imun yg luar biasa sbgi tenaga pencegahan pelbagai penyakit alahan dan jangkitan
·         Dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul Kristal yg paling keras iaitu intan
·         Adalah kuasa penyerap yg amat sesuai dijadikan system penghantaran tenaga yg paling cekap sehingga ke dasar sel yg jauh dan menyeluruh
·         Mempunyai daya rangsangan yg boleh mengembalikan semangat yg sudah hilang bagi mereka yg pengsan gila koma untuk kembali sedar
·         Mandi air sejuk akan menguatkan tulang
·         Air sejuk lebih stabil molekul atomnya
·         Lebih peka kpd gelombang frekuensi rendah yg dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk
·         Sesuai dijadikan penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yg disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan
·         Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yg berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh semulajadi besifat panas dan ia memerlukan pasangan bersifat sejuk
·         Oksigen dan hydrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur yag panas. Minumlah seteguk air sejuk pada awal pagi kerana ia akan menguatkan perut

Monday, March 14, 2011

sand .. love .. ocean

pagi2 buta camni xtau la nak wat pe... aku leh fikir benda2 yg memang ade dlm kepala n hati..
so utk entry ni aku nak berkongsi perasaan aku ckit... klu sape rase aku menggedik ke.. mintak simpati ke.. it's up to you... did i care...

aku ni nak kata single pun x... nak kata couple pun x... xtau la nak kata ape status aku ni... nak kata gantung x bertali.... setakat ni aku x lak pernah masuk court sampai kena hukuman gantung...

lps aku break dengan awek aku... tp sekarang da jadi bekas la... aku jadi agak "nakal" ckit.. coz aku rase dengan cara 2 je aku leh lupakan ex aku coz dia lah satu-satunya wanita yg pernah menerima aku dlaam hidup dia sebagai kekasih... aku selalu berdoa pada tuhan semoga aku dipertemukan dengan someone yang boleh kawal aku dr terus "nakal".. alhamdulillah.. doa aku diterima...

tapiiiii.... aku memang suka kat dia n dia dia tau... memang dia terima aku tapi sampai saat ni aku masih x pasti dia sayang x aku macam aku sayang dia???? heran aku... kadang2 bila aku fikir balik.. memang aku sedih... tapi aku ni pun salah gak.. sebab aku juz doa agar dipertemukan dengan orang yg boleh kawal aku... bukan nye boleh kawal aku dan mencintai aku.... walau macam mana pun aku x boleh salahkan dia.. sebab keputusan aku menyukai dia terburu-buru.. kenal baru sebulan kot...

walau macam mana pun aku amat berterima kasih kepada dia sebab bagi aku kebahagiaan walaupun hanya untuk seketika walaupun mungkin hanya kepura-puraan... thanks for everything... maybe our love is just like the sand and the ocean.. its just there for a while.. maybe to us it's just mistake but it's not a thing that should be regret...

i will never be at the bottom in this human chain...


manusia... perubahan... masa... adalah perkara yang tidak akan sekali-kali meninggalkan satu sama alain biarpun hingga ke hembusan nafas terakhir...

manusia sedar akan perubahan pada diri masing-masing sama ada secara fizikal atau mental... tapi pernah kah mereka berpuas hati dengan perubahan itu... atau persoalan utamanya pernahkah mengawal perubahan diri mereka...

perubahan boleh meliputi perlbagai aspek seperti perubahan cara hidup... diri sendiri... kehidupan sosial serta tingkah laku... di sini aku bukan nak menunjuk aku hebat n i'm just ordinary human being .. aku juz nak luahkan apa yang terlintas di fikiran aku kerana sudah tentu perkara itu aku alami serta menjadi suatu masalah...

apabila seseorang itu memasuki alam awal remaja,mereka akan mencari identiti mereka... ade yang tidak sedar akan perkara itu dan ade yang terlebih sedar di mana ia melahirkan remaja yang mengalami masalah sosial di mana mereka terlalu mencuba untuk menyesuaikan diri serta mengikut rakan2 yang sememangnya dah sesat..

tapi macam aku ni.. aku x pentingkan sangat perkara itu semasa di sekolah menengah... tetapi bila aku sambung belajar... aku jumpa ramai orang dari merata tempat yang berbeza-beza..
jadi remaja macam aku ni yang memang tak yakin dengan diri terutama sekali dari segi penampilan kerana sebagai seorang remaja sudah tentu perkara yang paling diutamakan adalah penampilan dan pemakaian...

jadi aku cuba nak ikut gaya remaja lain yang aku anggap menarik... jadi macam2 gaya rambut dan pakaian aku cuba... tapi sekarang aku sedar semua 2 salah... sepatutnya aku memerhatikan gaya mereka dan mencari identiti sendiri.. bukannye copy paste... sebab kadang kala bila aku tiru gaya remaja lain,aku rasa jelik dengan diri sendiri pun ade gak... so what's important is that confident.. klu tak yakin dan x berani pun akan jadi stu masalah...

bagi aku seseorang itu perlu mengalami perubahan dan perubahan itu dikawal oleh diri sendiri dan bersesuaian apatah lagi di tahap remaja di mana pembentukan diri bagi masa depan bermula dari situ.. jangan biarkan diri tenggelam dan jangan terlalu menyerlah.... "a person without evolution is just worthless and a person with too mush evolution is just a nuisance".. sori klu ayat aku agak kasar...

i always said that to myself, because i try to be someone for the sake of my future... i try to climb to the top with so many human being at the same level with me and i will never be at the bottom in this human chain...

17.... !!!!

salam semua...
lame gak tak update blog ni...
sebelum aku nak bercerita ni aku nak bagi tau awal2 la... aku bukan dok syok sendiri or perasan tapi ini semua adalah fakta dari sumber yang sahih dipercayai serta diyakini oleh semua rakyat malaysia sama ada yang masih hidup or meninggal dunia.. hik3..

2 minggu lepas aku duk jalan2 kat tesco setia alam ni.. nak beli barang ckit.. sekali bila aku masuk dalam aku ternampak sesuatu yang menarik minat serta jiwa raga aku... iaitu derma darah... aku ni suka menderma darah.. amklum la darah O.. hik3... tapi time 2 aku lupa nak bwk buku derma darah sebab klu derma darah kena ade buku 2 klu yg pernah derma... dah la time 2 pkl 4.30pm.. tutp nye lak ari 2 gak pkl 5pm..

aku ape lg copat2 patah balik amik buku 2... bila aku da blk ke tesco semula... aku nak mendaftar... aku duk la dpn nurse 2.. aku tgk dia.. dia tgk aku... aku kata la aku nak derma darah... dia tanya la umur aku.. bila aku kata 21 tahun dia  tak caye... degil benor nurse 2.. aku pun tnjk la buku 2.. dia igt aku ni br 17 tahn.. x sangka lak aku ni awet muda.. muda remaja lg la katakan...lg pun time 2 aku pki seluar sekolah menengah...

membe2 aku suka tegur aku klu aku pakai seluar keremajaan aku 2.. da nak wat camne aku selesa pki seluar 2.. lg pun yg untungnye klu aku gi gunting rambut dapat harga student rm6.. klu x kena rm8.. jimat duit aku.. hik3.. tapi yang x best klu bwk moto malam2 polis suka tahan aku igt aku lari dari sekolah asrama lagi2 klu aku bawak beg... x baik tau fikir aku cam2.. aku ni kan student misali...
 tp the best part bila orang jangka umur aku lagi muda dari umur sebenar.. hik3..




cinta..kebahagiaan...penderitaan...

cinta... satu perkataan yang menggambarkan perasaan yang berada di dalam diri seorang manusia...
cinta sesama manusia.. cinta pada tuhan... dan macam2 lagi...

tapi sejauh mane perkataan itu membawa erti dalam kehidupan seseorang.. ade yang membawa bahagia.. ade yang membawa derita dan sengsara...

but for me that word is not as easy as it being said by people... it is very easy for some people to said that word.. but for me it's totally difficult.. because the meaning is very big... and it is very painful...

apabila perkataan itu dilafazkan serta diluahkan... kebanyakan orang akan mengharapkan respon positif seperti "saya cintakan awak juga"... tapi bagaimana pula kalau respon diberi adalah negatif... tapi lebih baik berterus - terang kerana dalam perhubungan apa yang penting adalah kejujuran...

aku tak kisah jika respon yang aku dapat setelah meluahkan perasaan adalah negatif... tetapi apa menyakitkan hati adalah dimalukan setelah bertindak jujur dan berani... that's what happen to me not once but twice in my life.. until now i still remember how is the pain...

the 1st time mase aku form 2.. aku waktu bkn la kacak mane pun.. hrp kulit aku je still cerah lagi ( skrg da glp ckit)... aku juz bg dia bunga coz time 2 lak birthday dia.. n entah sape la yang gatal mulut ckp aku suka kat dia walaupun itu kebenarannya... aku  tak mintak pun dia bagi aku respon tapi yg xleh bla dia suruh aku gi cermin dulu muka.. cakap tak padan dengan dia r... memang terbaik la punye perangai...

yg 2nd time aku form 4.. aku knl minah ni pun dr membe baik aku.. nak dipendekkan cite.. aku suka la kat dia.. aku pun tulis la surat cinta.. nak ckp tak berani n bukan selalu jumpa pun.. yang aku geram nye dia gi baca surat yang aku bagi 2 kat satu kelas dan perkara 2 tersebar ke seluruh sekolah... memang aku malu gila time 2... the best part is that rupenye dia da ade balak.. mane la aku tau dia da berpunye.. tapi aku ngan balak dia ok je.. xde gaduh pun sbb aku xtau pun dia da berpunye.. tapi yang aku paling geram bila dia malukan aku macam 2 sekali hanya kerana aku meluahkan perasaan aku.. bkn nye aku paksa dia suka aku pun.. memang fuck r pompuan 2... smpi skrg aku benci dia...

3rd time baru la aku dpt couple e2 pun selepas beberapa ketika aku curahkan perasan aku.. e2 pun dia yg mintak.. aku terima je sbb memang aku syng dia pun... tapi x lame.. x smpi setahun pun... bila aku smbg study aku jumpa yg lain tp time 2 aku da break dgn dia... yg baru ni pun xleh bla sebab rupanya dia main kayu tiga...

so kesimpulannye... cinta aku memang untuk wanita yang aku sayangi sepenuh hati tapi layak ke wanita itu untuk menerima cinta aku... aku simple je.. aku bukan nak memilih sebab aku bukan sempurna... aku boleh menerima ketidak sempurnaan tetapi boleh ke ketidak sempurnaan aku diterima...

so for me... malas aku nak bercinta... bercinta memang indah... rasa macam nak hentikan je masa time bercinta 2.. tapi apakan daya... aku hanya manusia biasa... better aku enjoy je hidup ni.. kawin2 la gak... suruh je la parents aku carikan ke... tp 6 tahun lagi r... coz nak keje dulu.. enjoy dulu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...