hadirku bukan meminta simpati...hidupku bukan untuk menyendiri...diriku sentiasa mencari erti...walaupun persoalan yang ku temui...

rYosHi

Followers

Monday, March 14, 2011

i will never be at the bottom in this human chain...


manusia... perubahan... masa... adalah perkara yang tidak akan sekali-kali meninggalkan satu sama alain biarpun hingga ke hembusan nafas terakhir...

manusia sedar akan perubahan pada diri masing-masing sama ada secara fizikal atau mental... tapi pernah kah mereka berpuas hati dengan perubahan itu... atau persoalan utamanya pernahkah mengawal perubahan diri mereka...

perubahan boleh meliputi perlbagai aspek seperti perubahan cara hidup... diri sendiri... kehidupan sosial serta tingkah laku... di sini aku bukan nak menunjuk aku hebat n i'm just ordinary human being .. aku juz nak luahkan apa yang terlintas di fikiran aku kerana sudah tentu perkara itu aku alami serta menjadi suatu masalah...

apabila seseorang itu memasuki alam awal remaja,mereka akan mencari identiti mereka... ade yang tidak sedar akan perkara itu dan ade yang terlebih sedar di mana ia melahirkan remaja yang mengalami masalah sosial di mana mereka terlalu mencuba untuk menyesuaikan diri serta mengikut rakan2 yang sememangnya dah sesat..

tapi macam aku ni.. aku x pentingkan sangat perkara itu semasa di sekolah menengah... tetapi bila aku sambung belajar... aku jumpa ramai orang dari merata tempat yang berbeza-beza..
jadi remaja macam aku ni yang memang tak yakin dengan diri terutama sekali dari segi penampilan kerana sebagai seorang remaja sudah tentu perkara yang paling diutamakan adalah penampilan dan pemakaian...

jadi aku cuba nak ikut gaya remaja lain yang aku anggap menarik... jadi macam2 gaya rambut dan pakaian aku cuba... tapi sekarang aku sedar semua 2 salah... sepatutnya aku memerhatikan gaya mereka dan mencari identiti sendiri.. bukannye copy paste... sebab kadang kala bila aku tiru gaya remaja lain,aku rasa jelik dengan diri sendiri pun ade gak... so what's important is that confident.. klu tak yakin dan x berani pun akan jadi stu masalah...

bagi aku seseorang itu perlu mengalami perubahan dan perubahan itu dikawal oleh diri sendiri dan bersesuaian apatah lagi di tahap remaja di mana pembentukan diri bagi masa depan bermula dari situ.. jangan biarkan diri tenggelam dan jangan terlalu menyerlah.... "a person without evolution is just worthless and a person with too mush evolution is just a nuisance".. sori klu ayat aku agak kasar...

i always said that to myself, because i try to be someone for the sake of my future... i try to climb to the top with so many human being at the same level with me and i will never be at the bottom in this human chain...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...