hadirku bukan meminta simpati...hidupku bukan untuk menyendiri...diriku sentiasa mencari erti...walaupun persoalan yang ku temui...

rYosHi

Followers

Sunday, January 16, 2011

BuBur jagung anak bujang

salam semua...
petang2 ni rase lapar lak even tenagh hari tadi da lunch... sambil2 melayan perut yang berbunyi ni.. teringat lak kat dapur ade something...
ade jagung satu tin ngan santan 2 kotak...
tahun lepas time puasa ade masak bubur jagung.. sebab kawan aku si coot ngan suka makan bubur so masak la coz nak buka puasa ngan "anak menantu"...
masak memang simple... juz perlukan jagung satu tin.. santan depends pada tukang masak nak pki banyak mane... garam cikit.. pastu klu nak tambah sagu pun boleh tapi jangan banyak takut kering... kalau tambah biji herba pun ok coz nanti wangi... jangan lupa daun pandan n gula...
  1. mula-mula masukkan santan.. jangan lupa pasang api gas...
  2. pastu masukkan gula, garam, daun pandan, sagu ngan biji herba...
  3. da agak2 sagu 2 masak elok pasukkan jagung... sagu ni klu x cukup kembang memang x sedap makan...
  4. and then tunggu je la sampai agak2 dia masak... jangan lama sangat sebab bubur ni xperlu masak lama.. even klu ratah jagung tin 2 pun bukan nye leh sakit...
selamat mencuba ye klu sape2 nak cuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...